Training Day - Kiképzés (2001)

vasárnap, január 16, 2011 Bejegyezte: mr. church
Más filmről szerettem volna írni ma este, de a minap volt szerencsém megnézni ezt az alkotást, így a viszonylag friss emlékek hatása alatt szeretném bemutatni nektek. Talán ez a harmadik Denzel Washington filmem az oldalon, és biztos nem az utolsó. Korunk egyik legnagyobb színészéről van szó, ezt mind szubjektív, mind pedig objektív szemszögből tekintve bátran kijelentem. Ráadásul a New York-i Broadwayen is felléphetett, és hatalmas sikert ért el. Aki  egy kicsit is figyelemmel követi az amerikai filmtörténelmet, az biztosan tudja, hogy ez mekkora megtiszteltetés és elismerés. Nézzük a filmet.


Jake (Ethan Hawke) kezdő rendőrtiszt, feleséggel az oldalán, kisgyerekkel az otthonában, karrierje elején. Alonzo Harris (Denzel Washington) nyomozó a kábítószer-osztályon, igazi veterán, a területet és a környéket úgy ismeri, mint a tenyerét.  Munkáját jobban jellemzi az igazságtalanság, mintsem annak pozitív testvére. A törvényeket saját szájíze szerint értelmezi, kegyetlen és önző.A helyi klánok főnökeivel , drogbárókkal  kölcsönösen jó megállapodást kötött,  virágzik a korrupció. Mindenki jól jár, látszólag. 

Jaket, mint lelkes kezdőt, rábízzák Alonzóra, aki egy napot ad az újoncnak, hogy bizonyítsa rátermettségét. Ezzel pedig kezedét veszi Jake addigi életének eddigi legnehezebb napja. Alonzo kőkemény játékszabályokkal játszik, melyek gyakran túllépik a törvényesség határát, mert szerinte, csak úgy lehet fenn tartani a rendet, ha közben hasznot is húznak a rendszerből. Ezt a viselkedést és hozzáállást természetesen elvárja zöldfülű társától is, a jól bevált "megszoksz vagy megszöksz" rendszer alapján.  Az egyre keményebb szituációkban Jake egyre nehezebb döntések elé kerül, Alonzo pedig gátlástalanul "teszi a dolgát". Meddig mehet el egy zsaru a törvény nevében? Mennyire lehet átlépni a határt? Honnan nincs már visszaút?

Nem ez az első film ilyen témában, és valószínűleg nem is az utolsó. Csak hogy két példát említsek: A zsaruk becsülete (Pride and Glory) és Az utca királyai (Street Kings). Utóbbi nekem nagy kedvencem, Keanu Reeves és Forest Whitaker hatalmasat alakít benne. Visszatérve a mostanira, Denzel remekül hozza a korrupt zsarut, sőt, kifejezetten félelmetes. Mellékesen Oscar-díjat kapott a teljesítményéért. Ethan Hawk játékára se lehet panaszunk, kiválóan azonosul a szerepével. A mellékszereplők is a helyükön vannak. Emellett élethű képet kapunk a kaliforniai gettókról, a drog és a fegyverek hatalmáról, az önkényuralomról.

A film jó, egyszer simán nézhető, de nem vagyok elájulva tőle. Lehet csak nekem nem jött át eléggé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...