Tekken (2010)

csütörtök, augusztus 12, 2010 Bejegyezte: ChYga
Először is azzal kezdeném, hogy én mindig nagy rajongója voltam a Tekken világának, és majdnem mindegyik részével rengeteget játszottam, illetve játszok mind a mai napig. Ettől függetlenül nagyon gyengék voltak az elvárásaim a filmmel kapcsolatban, hiszen aki kicsit is ismeri a háttérszorit, az tudja, hogy ebből jó filmet csinálni nemhogy nagyon nehéz, de majdnem hogy lehetetlen. 1997-ben már készült egy anime a témában, ami annyira nem is volt rossz, sőt egész nézhetőre sikeredett, de ez még nem felejteti el az emberrel, azokat a borzalmakat, amiket már hasonló témában elénk zúdítottak Hollywood filmesei. Gondolok itt a borzasztó DOA-ra, vagy a Mortal Kombat második részére, ami talán „a világ legrosszabb filmje” díját is kiérdemelné nálam. Igaz, az első MK sem volt valami nagy durranás, de gyerekkorom kedvenceként, sok hibáját elnézem neki, akárcsak a Street Fighter esetében. De lényegében kijelenthetjük, hogy igazán jó film, ilyen alapanyagból még nem született, és sajnos nem a Tekken lesz az első ilyen alkotás.
Már maga a történet, borzasztó; Az apokaliptikus vég után több vállalat irányítja a világot, melyek közül a legnagyobb a Tekken, ami minden évben megrendezi a Vasököl viadalt, ahol a különböző harcművészetek legjobbjai mérhetik össze tudásukat. Erre a viadalra nevez be az eddig ismeretlen, ám különösen tehetséges Jin Kazama, aki a Tekken vállalat vezetőjén, Heihachi-n szeretné megbosszulni anyja, Jun halálát.
Nem értem miért volt szükség arra, hogy az eredeti történetet ennyire átírják, illetve lebutítsák. Továbbá több, nagyon fontos karaktert is kihagytak a filmből, akik azért sokat lendítettek volna az összképen (már csak a rajongók szemében is). Persze azért van itt nekünk Yoshimitsu, Eddy, Law, Steve Fox, Nina és Anna Williams, Raven, Kazuya, Brian Fury,  vagy Christie Monteiro, akik közül az utóbbi négy amúgy egész jól el lett találva. Mármint a külcsínt tekintve, hisz a színész szakmának ebben a filmben mindenki híján van, amit a rettenetesen megírt párbeszédek csak még inkább nyomatékosítanak a nézőben. A legrosszabb mind közül talán a Jin-t alakító Jon Foo volt. Egyszerűen nem tudom, hogy kaphatta meg a srác a főszerepet. Igaz, a többiek sem sokkal jobbak, talán Christie-re nem lehet panaszunk, aki legalább annyira jól néz ki, mint a játékban. Viszont, ami a legjobban kiakasztott az Heihachi volt, akit nem elég, hogy nem látunk verekedni, még csak nem is hasonlít a játékbeli karakterre – egyszerűen nevetséges, ahogy kinéz.
És akkor most jönne az a rész, amikor megemlíteném, hogy legalább a bunyók jók, de sajnos ezt sem tudom plusz pontként felhozni. Unalmasak, vérszegények és fantáziátlanok. Holott egy verekedős játék, filmváltozatában, ha valami, akkor ez fontos lenne, hogy jól sikerüljön.
Igazából még milliónyi dolog van, amit negatívumként felhozhatnék a film hibájaként (a nevetséges zene, az ócska díszletek, a gagyi jelmezek…), de felesleges lenne. A nagyobb baj, hogy sajnos nem jut eszembe semmi pozitívum. Vannak mozik, amik már annyira rosszak, hogy érdemes mégnézni őket egyszer és jókat vihogni rajtuk, de ezt a rakás sz@rt még arra sem ajánlanám. Egyszerűen jobb, ha mindenki messze elkerüli.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...