The Invention of Lying - Lódító Hódító (2009)

kedd, augusztus 17, 2010 Bejegyezte: jangamen
Nos nekem anno a Ghost Town sem adta, de minden bizonnyal bennem van a hiba, esetleg csak rosszkor ültem le elé, meglehet, mindenesetre idő kellett, hogy megemésszem. Hogy hogy jön ez ide? Nos a közös pont Ricky Gervais, aki ott csak főszereplő volt, itt viszont amellett, hogy a fő karaktert alakítja, íróként és rendezőként is jegyzi a filmet. Ez az egyik. A másik pedig a hangulat, az atmoszféra, amelynél a hasonlóság tagadhatatlan. Ez azonban a Ghost Town-ban még úgy ahogy működött, itt már kevésbé, főképp a film második felétől lehetett -zavarbaejtően- érezni azt, hogy nem nagyon tudták eldönteni, hogy akkor ez most vígjáték lesz, vagy dráma. Így a végeredményt tekintve vígjátéknak gyenge, drámának rossz: egy kicsit kínos egyveleg, amit a vége főcím után próbálunk mihamarább kitörölni az agyunkból: nem lesz nehéz dolgunk, ennyit ígérhetek.
 Pedig az alaptörténetet nézve egész ígéretesnek mutatkozott a Lódító Hódító (rinyáljak a magyar cím miatt?). Képzeljünk el egy fordítva működő világot, ahol nem létezik hazugság. Még csak maga a fogalom sem. Ha egy ember mond valamit, akkor a többiek feltétel nélkül elhiszik, hisz nincs kockázat: biztos, hogy igazat mond. Ebben a világban él a lúzer negyvenes Mark Bellison (Ricky Gervais), akit épp kirúgnak a munkahelyéről, az albérletéből, a randijából. Mark azonban gondol egyet és fordít a sorsán: kimondja a világ első hazugságát, amit aztán számos másik követ: gazdag lesz, elismert és közkedvelt, persze az árát majd megfizeti, a tanulságot levonja, a happy end garantált.

El is menne ez így egynek, de már rögtön az elején elrontják: attól, hogy nincs hazugság, még nem nyitok úgy ajtót, hogy hé: épp maszturbáltam, gyere be. Nem. Ha nincs hazugság, attól még nem lesz kényszeredett szófosó mindenki. Mindamellett a nevetés kizárt, az elgondolkodtatás nem működik, pedig próbáltam szeretni a filmet, de nem megy. Kár érte, mert ígéretesnek tűnt, de ez így elvész a süllyesztőben és igazán senkinek sem merem ajánlani. Minden tekintetben rengeteg nála jobb van. Ricky Gervais azért megmenti. De nem eléggé.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...