A Tőzsdecápáké a főszerep Cannes-ban

vasárnap, május 16, 2010 Bejegyezte: jangamen

Versenyen kívül mutatják be pénteken este a 63. cannes-i filmfesztiválon Oliver Stone 23 évvel ezelőtt készült Tőzsdecápák című filmjének folytatását A pénz nem alszik alcímmel. A hollywoodi produkció teljes szereplőgárdája, élén a pénzügyi zsenit alakító Michael Douglasszel, jelen lesz az esti vörös szőnyeges bevonuláson. A pénzügyi válság kapcsán merült fel a Tőzsdecápák folyatásának gondolata, de a film megközelítése változott az első részhez képest: a börtönből szabaduló Gordon Gekko mindenét elvesztette, nincs pénze, a fia kábítószer-túladagolásban meghalt, a lánya tudomást sem akar róla venni. A korábbiaknál is hataloméhesebb főhős pedig úgy érzi, hogy mindenki elárulta őt - mondta a rendező.

Oliver Stone szerint az első rész óta eltelt 23 évben a tőzsde világában gyakorlatilag semmi nem változott, illetve inkább romlott a helyzet. "1987-ben még hittem abban, hogy a kapitalizmus javulhat. De nem ez történt. Rosszabb lett: a munkások fizetését befagyasztották. Csak a vállalatvezetők és a pénzügyi világban dolgozók keresnek pénzt, a munkások meg semmit. Ezen változtatni kell" - hangsúlyozta a rendező. "Nem tudom, hogy működik-e a kapitalizmus, de komoly és átfogó reformokra van szükség" - tette hozzá. Michael Douglas arról beszélt, hogy úgy érzi: a "pénz iránti mohóság örökkévaló". Elárulta: meglepte, hogy a Tőzsdecápák 1987-es sikere után "olyan sok diplomás" választotta az általa alakított figura útját, aki "embereket és társadalmakat tett tönkre".

A Tőzsdecápák - A pénz nem alszik című filmben a főhős lánya, Winnie (Carey Mulligan) egy feltörekvő, de morális szempontok által vezérelt bróker, Jacob (Shia LaBeouf) menyasszonya. Gekko pedig a szárnyai alá veszi a kezdő idealista fiatalembert. A filmet szeptemberben mutatják be a magyar mozikban.
Michael Douglas mellett a nap másik sztárja Cannes-ban Lionel Jospin volt francia miniszterelnök, a 2002-es elnökválasztás szocialista jelöltje, akit a hollywoodi színészekhez hasonlóan rajongók hada várt a fesztiválon. A politikus színészként Michel Leclerc filmjében debütált, amelyet a Rendezők Hete programban mutattak be csütörtök este. A Le nom des gens (Az emberek neve) című komédiában a baloldali politikus önmagát alakítja.

A hivatalos versenyprogram egyharmada ázsiai alkotás, közülük eddig csütörtökön a kínai, pénteken pedig a dél-korai versenyfilmet láthatta a fesztiválközönség. A legnagyobb visszhangot azonban eddig az elsőként bemutatott francia produkció kapta.
(forrás: MTI)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...