Moon - Hold (2009)

szerda, április 21, 2010 Bejegyezte: ChYga
Egyszer egy jóbarátom azt mondta, hogy „szigorúnak kell lenni a sci-fi műfajánál, de értékelni kell mindent, ami eredeti, akkor is, ha a közelítés nem jó, mert egy sebezhető műfaj, ami időnként törvényszerűen elkurvul, és akkor őrizni kell a lángot!”. Eszmefuttatásunkban kitértünk arra is, hogy ritka az igazán jó sci-fi, pedig a téma abszolút kiaknázatlan, rengeteg lehetőséget nyújtva az íróknak és a forgatókönyvíróknak. Amúgy meg nem hinném, hogy csak nekem hiányoznak az olyan alkotások a mozikból, mint a 12 Majom, Halálhajó, Mátrix, vagy a Napfény.
Sam Bell (Sam Rockwell) asztronauta egyedül dolgozik a Holdon, egyetlen társa, egy számítógép GERTY, akinek segítségével az ott kitermelt erőforrást küldi tovább a Földre. Sam, aki eddig úgy hitte, egyedül van a Holdon, hároméves megbízatásának vége felé közeledve, egy másik asztronautára bukkan a felszínen. Hősünk nem mással találkozik, mint saját magával, ez pedig rengeteg kérdést vet föl...
Bár hihetetlennek tűnhet a filmet megnézve, de bizony a Hold egy angol független film. A mozit mindössze 5 millió dollárból gyúrták össze, úgy, hogy Hollywoodban sem lehetett volna ennél jobban elkészíteni, bár ott valószínűleg a gyártási költség ennek a tízszeresére rúgott volna. Igazából inkább tűnik egy referenciamunkának az amerikai álomgyár felé, mintsem Duncan Jones élete munkájának.
A film remek szereplővel dolgozik Sam Rockwell személyében, aki abszolút kihasználja, és uralja a teljes vásznat. A District 9 és a Star Trek legújabb epizódja mellett, az utóbbi évek egyik legjobban sikerült sci-fije a Hold. És attól függetlenül, hogy számomra elég kiszámítható volt a mozi, profin le van vezényelve, amit a műfaj szerelmesei imádni fognak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...