How to Train Your Dragon - Így Neveld a Sárkányodat (2010)

kedd, április 06, 2010 Bejegyezte: jangamen

Amikor az Alice Csodaországban előtt láttam a film trailer-ét (3D-ben), már akkor elégedetten csettintettem: végre egy újabb jónak ígérkező animációs mese. Az persze már rég látszott -hála a rengeteg csordogáló előzetesnek- , hogy ez a mozi inkább szól majd gyerekeknek, mint az Up!, vagy a Wall-E. A Dreamworks azonban remek munkát végzett, így a fiatalabb korosztály mellett, az idősebbek is remekül szórakozhatnak az Így neveld a sárkányodat-on, köszönhetően annak, hogy egy icipici üzenetet azért sikerült belecsempészni a filmbe, no meg, hogy telerakták -nagyon is- szerethető karakterrel, kezdve mindjárt a sárkány-főhőssel Fogatlannal, a Stich fejű éjfúriával. Ennek az oka egyébiránt egyszerű, Dean DeBlois, aki itt is tevékenyen részt vállalt, a Lilo&Stich megalkotásánál is jeleskedett. Lássuk miről is szól ez a mozi.
Adott egy viking falucska, valahol a világ végén (a semmi reménytől még tizenkét napi járóföld északra, de a halálra fagyástól még pár fok délre), a neve találóan Hibbancs-sziget. Ezt a szigetet a legkeményebb, harcedzettebb vikingek lakják, akik állandó háborúban állnak... a sárkányokkal. A közösség vezetője Pléhpofa, a nemzedék legkiemelkedőbb harcosa, büszke vezér, egyetlen szomorúsága, fia, Hablaty, aki akármihez is kezd, biztos káosz az eredménye. Ahelyett, hogy továbbvinné a viking hagyományt és hatalmas sárkánygyilkos válna belőle, a csöppnyi fiúcska szembefordul a nép akaratával és összebarátkozik egy sárkánnyal, Fogatlannal, a rettegett éjfúriával. Apja, -akinek célja, hogy megtalálja a repülő szörnyek fészkét- megtagadja fiát, de a sors úgy hozza, hogy végül a két jó barát segít a viking harcosokon.
Jó kis mozi volt ez kérem szépen, de számomra azért a fent említett két Pixar mozival nem ér fel. A repülős jelenetek nagyon ott voltak, akárcsak a vége, amire szintén egy rossz szavunk nem lehet. A film azonban -mint ahogy a bevezetőben írtam- inkább szól gyerekeknek, jobban mese, mint az Up!, a felnőtteknek szóló animáció királya még mindig a Pixar. A szinkron egy kicsit ront az élményen, no nem a színészek, azokkal minden rendben, a hangok is passzolnak, de voltak benne nem odaillő beszólások ("rendben, megoldjuk a szitut"), ahol eléggé kilógott a lóláb. Összességében maximálisan ajánlom, pláne kisgyerekkel együtt, de mondom, az időseknek is tetszeni fog. Nálam ez most egy nagyon nagyon nagyon erős hetes, amiben a 3D nincs benne, igazságtalan is volna, hisz otthon a legtöbben nem úgy nézik majd. Mert ezt jó párszor meg lehet nézni. Pláne kisgyerekkel együtt...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...