(500) Days of Summer - 500 Nap Nyár (2009)

hétfő, április 05, 2010 Bejegyezte: ChYga

Nehéz romantikus filmmel újat mutatni a nagyérdeműnek. Ez bizonyos értelemben itt sem sikerült, ám ha úgy vesszük mégis. Érteni fogjátok, mire gondolok, miután megnézitek. Nem kertelek, a műfaj egyik legjobbjával állunk szemben, kötelező mindenkinek, fiúknak, lányoknak egyaránt! Na de lássuk mit is rejt az (500) Days Of Summer.

Ahogy azt a film elején a narrátortól megtudjuk; ez nem egy romantikus történet. Legalábbis nem a megszokott értelemben véve az. Tom Hansen üdvözlőkártya író fiú sorsát követhetjük végig. Megismerkedik egy Summer Finn nevű lánnyal, akibe nyomban beleszeret. A film kettejük kapcsolatának 500 napját mutatja be.
Többet nem is szeretnék lelőni a sztoriból. Tudom, sablonosnak és lerágottnak tűnhet első olvasatra, de korántsem az! Az (500) Days Of Summer egy olyan film, amire huzamosabb idő elteltével is szívesen gondolok vissza, idézem fel bizonyos jeleneteit. Ritkán látunk példát a zene és látvány ennyire zseniális ötvözésére. Az elsőfilmes Marc Webb, aki ezelőtt kliprendezőként tevékenykedett, remekül kamatoztatja szakmai múltját. A műben felcsendülő dallamok jól illeszkednek az adott jelenetekhez, tökéletesen vannak időzítve és a hangulatot is csak fokozzák.
A történet nem lineárisan halad, folyamatosan ugrál az időben. Így egyik pillanatban a szerelemtől megrészegült Tom tekintetét láthatjuk, majd ezt egy önmarcangoló életunt Tom váltja fel. A film több felejthetetlen mozzanatot is nyújt a nézőnek. Ott van a szerelmi mámorban úszó tánc, vagy az Annie Hall-t idéző osztott képernyős jelenet, melyet a film végeztével újból és újból meg kellett néznem.
Joseph Gordon-Levitt kiválóan alakítja a néhol reménytelenül szerelmes, másszor meg mély depresszióba zuhant srácot. Zooey Deschanel a szokásos különc figuráját hozza, amit már annyiszor láthattunk tőle, de most is ugyanolyan bájos és szeretni való, mint az összes többi filmjében. Viszont ami igazán ütős a filmben, az a kettejük alkotta páros. Egyszerűen tökéletes.

Az (500) Days Of Summer mintapéldája a remek színészi játék, a kiváló muzsikák, a jó sztori és kifogástalan rendezői munka elegyének. Ha engem kérdeztek, ez volt a 2009-es év legjobb filmje!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...