Flashpoint - Elit Egység (2008-)

vasárnap, február 21, 2010 Bejegyezte: Névtelen
Úgy gondoltam, ha volt Unit, akkor utána Flashpoint. Valamiért az én fejemben különös szimbiózisban élnek, egymás után, ha megnéztem 1-1 epizódot, akkor egész jól kiegészítették egymást. Természetesen közük nincs egymáshoz, pusztán a véletlen műve, hogy nálam ez így alakult, sőt azt sem jelenti ez, hogy másnak is megfelelne ez a felállás. Na de jöjjön a lényeg, amiben hasonlítanak az nem több annál, hogy mind a két sorozat a rendvédelmi szervekkel foglalkozik, de nagyon más stílusban, most viszont hagyatkozzunk csak az aktuális főszereplőre a Flashpoint-ra.

Amiről ez az egész szól: a kanadai rendőrség berkein belül működő különleges alakulat (ETF - Emergency Task Force) eseteit és annak következményeit igyekszik bemutatni több-kevesebb sikerrel. Igen elhangzott a bűvös szó az elején "kanadai", bizony, aki látott már kanadai filmet, sorozatot az tudja miről beszélek, aki meg még nem annak úgysem lehet ezt körülírni, de a lényeg, hogy egészen különleges világa van ezeknek, teljesen más mint amit az USA-beli produkcióktól megszoktunk.
Visszatérve az elit egységünkhöz: ők látják el azokat a veszélyes szituációkat, amelyeket az "egyszerű" rendőrök nem tudnak megoldani, ilyenkor felcsendül a riadó a kommandósainknál és rohannak az eset helyszínére.  Az eddig megismertek alapján, ez olyan képet fest, hogy akár a való élet is lehetne, nos, az esetek többsége is ekörül mozog, mintha a hétköznapokból merítenénk, begőzölt alkalmazott az irodaházban, túszejtés, őrült bombakészítő és így tovább. Ezeket a helyzeteket kell megoldaniuk, a saját taktikájukat alkalmazva, úgy hogy lehetőleg mindenki sértetlenül megússza a dolgot. Egy pici negatívum volt számomra, hogy az egység bevetés közben csak körvonalakban alkalmazza az ilyenkor szokásos taktikai elemeket, formációkat, -tudom, tudom, nem dokumentumfilm, de- ennek megléte csak javított volna a hangulaton.
Úgy érzem egyébként nem maga az akció vagy a taktikai elemek teszik kellemessé a sorozatot, legalábbis önmagában nem, hanem ami mögötte van, ahogy egy adott szituációt megoldanak valamilyen formában, az azt követő csapatbeli reakciókat, az elkövetők utólagos reakcióit, valamit, ahogy a többi érintett reagál az egészre, ez elég jól van ábrázolva, talán ez lehet a az erőssége a sorozatnak, persze azok számára akik értékelik ezt.
A karakterek számomra kicsit furák, a sorozat indulásakor egész jól festett a csapat és persze minden ilyen sorozatba kell egy újonc, Sam Braddock (David Paetkau) itt is előbújik még az első részben, nem is túl logikus módon, meg ugye az a tipikus szépfiús arc, akit valahogy nehezen képzelek el egy elit alakulatban. A másik karakter az a pici lány Jules Callaghan (Amy Jo Johnson) akit nehéz elképzelni egy rendvédelmi alakulatban ajtókat betördelve, de a férfi nézőket is le akarták gondolom kötni valakivel.
Mint az elején is mondtam a csapat többi tagja rendben van, olyan szempontból, hogy el hisszük nekik, hogy ők egy ilyen egység tagjai. Akit talán kiemelnék az a csapatvezető Gregory Parker (Enrico Colantoni) általában ő tárgyal a gyanúsítottakkal, és elég jól illik erre a szerepre, aki egyébként ismerős lehet nekünk a Veronica Marsból, mint Keith Mars.
Amit érdekes lehet még szerintem azok a zenék, amelyek kiválasztása egészen jól sikerült, jól megadják a hangulatát a különböző eseményeknek.
Végszóként azt kell, mondjam, látva az összes eddigi leadott részt, hogy ugyan azt érzem vagy éreztem, mint a The Unit esetében, ez bizony nem lesz A sorozat, nem ez lesz a kasszasiker.  Aki ezt a stílust kedveli, amit a Flashpoint képvisel, úgy érzem, ha nem is tökéletesen, de megtalálhatja a számításait. Talán picit lassú, picit vontatott, és picit hétköznapi dolgokra építkezik, nincs meg a pörgés benne, tehát aki akció-sorozatot keres, ne ezt válassza.  Ha olyan szemszögből nézzük az egész nem más, mint a rendőrség különleges alakulatának életét átfogó sorozat, kissé humán valamint kanadai köntösbe csomagolva. De úgy érzem ezzel egyedi darab is a hasonló sorozatok között, az pedig, hogy ez jót jelent vagy sem, mindenki döntse el maga, nekem tetszett.


bejegyezte: Zed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...