Cidade de Deus - Isten városa (2002)

csütörtök, február 11, 2010 Bejegyezte: jangamen
Bizonyára már említettem, hogy akárhányszor szóba kerül egy (akármilyen random) beszélgetés alkalmával a film / filmnézés, minduntalan rájövök, hogy nagyon sokan rengeteg kiváló alkotás felett csúsznak el. Tán a cím elrettentő? Vagy vannak olyan mozik, amik csak úgy ügyes besurranó módjára kimaradnak a látótérből? Nem tudom, de az biztos, hogy nehéz lenne olyanról írnom, amit már mindenki látott, úgyhogy hiszem, hogy az Isten városánál is lesz olyan olvasó, akinek újat tudok mondani. Örök kedvenc rovtom következő "szereplőjét" van szerencsém bemutatni: Cidade de Deus, egyenesen 2002-ből.
Másfél évtized történését öleli át a film, mely Rio de Janeiro szegénynegyedében (a.k.a Isten városa) játszódik. Buscape (Alexandre Rodrigues) szerencsés: a bűnözéssel és erőszakkal teli életéből megtalálja a kiutat: a művészet jelenti számára a megváltást, profi fotós lesz. A legtöbben azonban nem ilyen szerencsések. Ahol a szegénység ilyen méreteket ölt, ott a bűnözés üti fel a fejét. Gyermekek és fiatalok bandába tömörülve próbálnak meg életben maradni, ha kell gyilkolva, rabolva, kábítószert árulva (és használva). Bár a cselekmény 30-40 évvel korábbra nyúlik vissza, a történet sajnos időtlen. Zseniális és ugyanakkor megdöbbentő ahogy a film bemutatja azt, hogy az ember mivé válik ilyen körülmények között... van szomorúbb kétségbeejtőbb annál amikor kisgyermek kezében fegyver van? Ha gondolkodás nélkül öl? Van e kiút a nyomorból? Erre és még sok más kérdésre keresi a választ ez a mestermű.
Ragozhatnám tovább, de nem érdemes. Vannak filmek, amelyekre mondják hogy látni kell. Nos ezt az alkotást tényleg látni kell. Nemtől, kortól és tán minden mástól függetlenül mindenki számára tartogat tanulságokat. Azt mondom: bárcsak kitalált történet lenne (sajnos nem az) és a bolygónknak ne lennének olyan részei ahol ez megtörténhet, ne kellene gyerekeknek így felnőni -már persze ha megélik a felnőttkort-.
Függetlenül attól, hogy a négy Oscar jelöléséből egyet sem váltott valóra, a hozzá oly sokat hasonlított Slumdog Millionaire köszönőviszonyban sincs az Isten városával.
imdb

tovább mögött megtalálod a trailert...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...