Case 39 - Védtelen Gyermek (2009)

hétfő, február 22, 2010 Bejegyezte: jangamen
A német származású író-rendező Christian Alvart neve valószínűleg tavaly év elején még nem csengett túl ismerősen az egyszeri filmnéző számára, aztán jött a 2009-es esztendő további része, ami meghozta számára az ismertséget a közepesen jóra sikeredett Pandorum-mal, no meg a másik thriller-horror rendezésével a Case 39-el.
Horror téma esetén meglehetősen felkapott a "gonosz kisgyerek áll a háttérben" téma, (pl. The Orphan, de nagyon sokat említhetnénk egy szuszra) ami alapvetően nem rossz, csakhogy lévén rengeteg paráztatós film épül erre a témára, nehéz újat mutatni, vagy csak simán nézhetőre összehozni. Örömmel jelentem, hogy a Case 39-nek sikerült, ha nem is kiváló, de egy simán nézhető filmre sikeredett.
Emily Jenkins (Renée Zellweger) egyedülálló szociális munkás, gyermekvédő. Legfőbb feladata olyan fiatalokat segíteni, akiknek az otthoni körülményeik nem megfelelőek, esetleg családon belüli erőszaknak, elhanyagoltságnak vannak kitéve. Azonban amikor megkapja a sokadik ügyét (párhuzamosan futó feladatai közül a 39.-et) szép lassan megváltozik az élete. A fiatal Lillith (Jodelle Ferland) ugyanis csak látszólag egy ártatlan lányka, akit otthon a szülei megpróbálnak megölni, s ami csupán Emily közbelépésének köszönhetően nem sikerül. A nő megsajnálja a kislányt és magához veszi, az élete pedig szép lassan pokollá változik. Lillith ugyanis valami gonosz, valami nem e világi...
Az hogy a Case 39 miért és az Orphan miért nem tetszett, annak így visszagondolva egyszerű oka van: itt nem próbálják meg hülyének nézni az egyszeri nézőt, nem spoilerezem el az Árva végét, aki látta tudja mire gondolok. Nos ilyen "olcsó" fordulat itt nem vár a nézőre, a kislány tényleg maga a gonosz. Aki szereti az ilyen típusú filmeket (azért az Azonossággal pl. nem ér fel), az garantáltan jól fog szórakozni, még Renée ellenére is, akit én különösképp nem kedvelek.

U.I.: csak egy kis érdekesség. Lillith-et játszó Jodelle Ferland adja a hangját a Bioshock 2-ben a Little Sistenek. Mondom én: maga a gonosz.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...