The Dark Knight Rises - A sötét lovag: Felemelkedés

hétfő, augusztus 13, 2012 Bejegyezte: Tom Wathe
Amikor megnéztem a második Batman filmet már tűkön ülve vártam a harmadikat. Aztán az évek során kikopott belőlem a várakozás és amikor megláttam az első neten keringő előzeteseket, tudtam: itt az idő, eljött az utolsó Sötét lovag mozi és megtudjuk, hogyan fejeződik be a legenda.


A második rész óta már nyolc év telt el, Gotham városában nyugalom van, a háborúnak vége. Mindenki boldogan éli az életét, kivéve Bruce Wayne (Christian Bale), aki azóta visszavonultan tengeti mindennapjait a rezidenciáján és jobbára nyilazással, morgolódással és leves szürcsölgetésével tölti az idejét. De ahogy a jómódúak és a szegények közötti szakadék egyre csak mélyül, valami egészen pusztító dolog születik meg a föld alatt és csak arra vár, hogy ha eljön az idő előbújjanak az árnyékból és a nép vegye vissza újra az irányítást. (Aki már hallott Marx és Engels filozófiájáról, annak ismerősek lehetnek az ilyesfajta osztályharc elméletek.) Amikor pedig eljön az idő és vezérükkel Bane-el (Tom Hardy) a felszínre törnek elszabadul a pokol. Ekkor Bat... Bruce Wayne megembereli magát és újra felölti a Sötét lovag ruháját, hogy rendet tegyen. Csakhogy visszatérni a hamvakból nem mindig olyan könnyű, mint Mickey Rourke-nak...


Feltűnik még a Macskanő (Anne Hathaway) - akit valószínűleg minden romantikus film függő lány felismer majd, a barátja pedig csak vakargatja a fejét, hogy honnét olyan ismerős ez a lány. (Igen, én is így voltam vele, nem kell szégyenkezni.) A karaktere egészen kidolgozott, a színésznő pedig jól hozza a nehezen megérthető, kétszínű, a női praktikáival állandóan visszaélő, de a felszín alatt talán mégis jó szerepet.
Bane pedig igazi keménykötésű munkásember, igaz nem a szó valódi értelmében. Bár a terve jól kidolgozott valójában nem túl intelligens és inkább az érzelmei, mint az esze vezérlik. 

Sok szereplő ismerő lehet a rendező korábbi filmjeiből, így például John Blake (Joseph Gordon-Levitt) a becsületes rendőr, és Miranda Tate (Marion Cotillard) a milliomosnő. 

Bevallom, hogy szerettem ezt a mozit, hisz magán viseli a zseniális rendező Christopher Nolan (Eredet, Mementó, Tökéletes trükk) védjegyeit: van benne intelligencia, nem nézik hülyének a nézőt, az akció mellett pedig mindig van egy-egy érdekes szál, ami elviszi a történetet anélkül, hogy valami felrobbanna, szétloccsanna vagy lezuhanna. Bár egyes fórumokon a rendező leggyengébb Sötét lovagja részének tartják - és ez valamilyen szinten így is van -, de még így is jóval a "jó" fölött van, valahol a "kitűnő" irányában. 

Annak nem érdemes kihagyni, aki látta már az előző Batman mozikat, aki viszont még nem, az nézze meg előtte és utána ezt, mert a rendező még egyetlen filmjével sem nyúlt mellé.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...