Killer Elite- Válogatott gyilkosok (2011)

vasárnap, április 22, 2012 Bejegyezte: Szabó Noémi


Felkészülni, vigyázz, kész, felszállás! Tisztelt utasaink! Megkezdjük világkörüli utazásunk Jason Statham, Robert De Niro és Clive Owen társaságában, mely során érintjük a Közel-Keletet, Ausztráliát, Mexikót, Londont és Párizst is. Tehát öveket becsatolni, karosszékbe hátradőlni, és mindehhez pedig mi jó szórakozást kívánunk!

A főszereplők, és az amerikai vonal csupa izgalommal kecsegtet. És jelen esetben igazolódni is látszanak, már az első néhány képkocka után a várakozások sora.  
„A világban káosz van.” Mennyire igaz! Még most is… Pedig a Válogatott gyilkosok 1980-ban játszódik. Akkor, amikor az olajválság fenyegetése miatt háború és forradalom dúl mindenfelé. Megoldásként pedig a titkos hadműveleteket látják a „döntéshozók”.
Gary McKendry elsőfilmes rendezése megtörtént eseményre épül. Ezzel erősítve a sztori mélységeit. Alapvetően sikerrel. Hiszen nem egy eszeveszett akciófilmet kap a néző, hanem egy kerek, érzelem gazdag, intenzív történetet – amerikai akcióthrillerbe oltva. Amely nem hagyja figyelmünket elkalandozni egyetlen pillanatra sem. Mely dicséretes teljesítmény mai rohanó világunkban.

Jason Statham vállán nyugszik az egész alkotás, és eme „terhet” A mestergyilkoshoz és a Blöffhöz méltó módon viseli. De Clive Owen (Intruders, A bűn árfolyama, Kettős játék) is odateszi magát a vásznon. Robert De Niro kicsit kevesebb szerephez jut a cselekmény során, ámde – részint – miatta történnek úgy a dolgok, ahogy. Mégis kicsit olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha levezetésnek szánta volna eme forgatást.
Danny Bryce (Statham) társai is végig meggyőző alakítást nyújtanak. Egyszóval a színészi teljesítményre nem lehet panasz.

Igazából a történetre sem. A ’80-as évesbe játszódó cselekmény középpontjában egy ománi sejk áll, aki megbízza Dannyt a családját ért sérelmek megbosszulásával. Nevezetesen azzal: ölje meg a fiai gyilkosait. Ezt a márt visszavonult különleges ügynök csupán azért vállalja el, mert mentorát, Huntert (De Niro) fogva tartja a sejk, és csak akkor engedi szabadon, ha holtan látja a katonákat, ezzel befejezve Hunter elkezdett munkáját.
Az üldözendő gyilkosok mindegyike egy SAS (Special Air Service) nevű csoport tagjai, melyek szintén bosszút esküsznek – pontosabban egy már kivált tag Spike (Clive Owen) –, csakhogy ők Danny ellen. Ezzel kezdetét veszi az „örökös”, nehezen követhető hajsza, ugyanis néhol nem tudja az ember, hogy ki kivel is van.

A fordulatos konspirációs thriller elemeit magán viselő Válogatott gyilkosok a maga hetven millió dolláros büdzséjét többnyire megindokolja a filmvásznon, ámde azt már kevésbé bizonyítja, hogy az alkotók hűen nyúlnak a korhoz. Hiszen például megjelennek a „szinen” olyan autók, melyeket akkor még nem gyártottak, de az alkalmazott fegyverekre is igaz mindez.

Mégis élvezetes filmet sikerült forgatni Ranulph Fiennes regényéből. És bár jutalomjáték érzés kerít hatalmába minket De Niro szerepeltetését nézve, mégis ajánlom a Killer Elitet, és nem csak De Niro és Statham rajongóknak. 

Válogatott gyilkosok előzetes:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...