The Fourth Kind - Negyedik típusú találkozások (2009)

szerda, december 07, 2011 Bejegyezte: Névtelen
Az egyik legsokkolóbb film, amit mostanában láttam. Azoknak pedig, akiket foglalkoztatnak a földönkívüli életformák, szigorúan kötelező darab. És hogy mitől olyan sokkoló? Attól, hogy a film valódi eseményeken nyugszik, és a történet során valós videó- és hangfelvételeket is felhasználtak, bár ezek ténye máig is vitatott. Persze ne várjunk világmegváltó végkimenetelt, hiszen mint azt tudjuk, minden kormány állítja, hogy mindeddig nincs tudomásunk földönkívüli életformákról, nincs mumus a szekrényünkben, csak néhány megoldatlan, megmagyarázhatatlan esemény.

A hatvanas, hetvenes években Alaszka egyik kisvárosában, Nome-ban az ott élők igen magas számban tapasztaltak megmagyarázhatatlan eseményeket, a hivatalos szervek pedig kiugró számú személyeltűnést jegyeztek, legnagyobb részük sosem került elő. A filmben használt adatok szerint 1960 óta az FBI több, mint 2000 alkalommal járt Nome városában, összehasonlításképpen Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ban ugyanennyi idő alatt csupán 353 alkalommal jártak.

A történet főszereplője Dr. Abigail Tyler pszichológus, aki ilyen furcsa eltűnésekben nyomoz, amikor több páciense is elkezd neki beszámolni ugyanarról az álomról. Mikor pedig egy hipnózist követően az egyik páciense meghal, minden a feje tetejére áll. A filmben Milla Jovovich, és Charlotte Milchard alakítják Dr. Abigail Tylert, utóbbi a valós térben is időben élő doktornőt játssza el, akinek nevét állítólag megváltoztatták a film kedvéért, és aki egészségügyi állapota miatt nem szerepelhetett a filmben. Ezen a ponton a néző kicsit becsapva is érzi magát, sőt az interneten számos írás kering arról, hogy a doktornő személye nem valós, de én itt csendben megjegyezném, hogy igen csak szűrt az az információ, ami ilyen esetekben eljuthat egy egyszerű hétköznapi emberhez, mint amilyen a néző is. A doktornő nyomozásait és kutatásait nem egyedül végezte, segítségére volt Awolowa Odusami (Hekeem Kae-Kazim) a sumér nyelv szakértője, valamint Abel Campos (Elias Koteas), a doktornő barátja és kollégája.

A filmben egy-két helyen valóban kilóg a lóláb, de mint tudjuk, minden történetet eladhatóvá kell tenni. A túlzásoktól eltekintve, az a véleményem, hogy összességében ez egy nagyon jó film. Remek színészi alakításokat láthatunk, remekül felhasznált mozgókép-technikákat, és nekem kifejezetten tetszik a gyakran és mindig jókor használt osztott képernyős mód.

Roger Ebert, a Chicago Sun-Times kritikusa a filmet követően állítólag sikeresen kiderítette, hogy Alaszkában soha, semmiféle eltűnés nem történt, egy oknyomozó riport pedig, Kyle Hopkins állítja, hogy Alaszkában soha nem jegyeztek ilyen nevű pszichológust az ottani kamaránál. Én mégis azt mondom mindenkinek, amit Milla Jovovich is elmond a film végén: Hogy mit hisztek, végső soron ti döntitek el.

Negyedik típusú találkozások előzetes:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...