Insidious (2010)

hétfő, május 09, 2011 Bejegyezte: jangamen
Sokáig azon agyaltam, hogy kezdjem úgy, hogy James Wan megcsinálta? Akik rendszeresen olvasgatnak minket, azoknak talán már feltűnt, hogy a jó -az igazán jó- horrorfilmek hiányát minduntalan felemlegetem. Az elmúlt években is voltak ugyan minőségi(bb) próbálkozások -személy szerint nekem az 1408 volt a legutolsó emlékezetes horror-, de most jött a Fűrész első részének író-rendezője és ... majdnem megcsinálta. Igen, így talán sokkal inkább helyes az állítás.
Az Insidious első 45 perce ugyanis hibátlanra sikerült, no már ami a hangulatot illeti, de erre rögvest kitérek. Most nézzük röviden a történetet és ebből rögtön ki is derül, miért nem azt emeltem ki.
Josh (Patrick Wilson) és Renai (Rose Byrne) új házba költöznek a gyerekekkel, az egyik lurkó aztán leesik a padláson a létráról, a szülők lefektetik aludni, másnap reggel azonban már hiába keltegetik: a gyermek nem ébred fel többé. Nincs kómában, nem károsodott az agya, semmi magyarázatot nem találnak az orvosok, egyszerűen a srác nem tér magához. Josh és Renai hazaviszik a fiút és otthon ápolják: azonban ettől a pillanattól furcsa dolgok kezdődnek a házban; furcsa és megmagyarázhatatlan dolgok. 
Spoiler nélkül nagyjából ennyit a történetről. Alapvetően nem tartalmaz túl sok újítást, sem egyéni ötletet, viszont -ahogy mondtam- az első 45 perc jó lett. Hogy is fogalmaztam? Hibátlan. Mert fosatós, amolyan igazi para, ügyesen felépített és fenntartott feszültséggel, a bevállt horrorelemek alkalmazásával, remek szemtakargatós háromnegyed órát kapunk. A probléma ott kezdődik, amikor választ kapunk a miértre, majd a film második felében végigviszik a megoldást/zárást, s ezzel a pillanattal tova is suhan a varázs, kis túlzással azt is mondhatnám: a közepén egy csapásra átmegy az Insidious gagyiba, amiért nagyon nagy kár. Pedig már már kezdtem elhinni, hogy csoda született; sajnos nem így lett, ennek ellenére a horrorrajongóknak bátran merem ajánlani, mert jócskán kiemelkedik az utóbbi évek mezőnyéből. James Wan-ban van potenciál, remélem nem ez volt az utolsó, amivel előrukkolt, de legközelebb jusson energia a film második felére is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...