Moon - Hold (2009)

csütörtök, november 18, 2010 Bejegyezte: Péter andrás
:
950.000 kilométerre a otthonodtól, a legkeményebb dolog, amivel szembesülhetsz...
Te vagy.
Valahogy így szól a film szlogenje, és tényleg, a Holdon ragadva valóban nem sok mindenkivel találkozhatsz magadon kívül. Hacsak, várjunk csak, mi lenne, ha találkoznál magaddal?

Főhősünk tehát nem csak hogy saját magára marad, hanem aztán meg is támadja saját magát, hogy a végén testvéri szövetség alakuljon ki saját maga és saját maga között. Nem húzzák sokat az időt, Duncan Jones rendező nem élezi ki a fordulatot a film végére, már viszonylag az közepén világos, hogy mi a helyzet. Megtörténik az egyetlen dolog, ami jelzi Isten létét: a véletlen. Csak hogy csavarnak egyet a nagy találkozáson, Sam meg Sam jellemvonásai nem azonosak, mivel Sam három évvel fiatalabb Samnél. Szóval Samnek nehéz eldöntenie, hogy saját magát utálja-e, vagy saját magát utálja-e. Hogy ami eddig intim volt, arról most már ő is tud, nem csak ő.

Kevin Spacey GERTYnek kölcsönzi a hangját, ezt biztos a He7ediknek köszönheti, mert a kommunikációs eszközei igen szűkek, néhány szmájliból és egy karból állnak. Szerencsésen elkerülik azt a klisét, hogy a robot életre kell, és kiderül, hogy ő itt a gonosz főgonosz. Nem. A Hold egy visszafogott film, a robot robot, az ember pedig ember.

Az ember pedig szeret alkotni. De vannak határok, erkölcsi határok, amiket azért húz meg, hogy élni tudjon a káoszban. Nos, van egy komisz vállalat, amelyik nem bír magával, de minthogy az Igazságnak annak ellenére kell léteznie, hogy tudjuk róla, hogy nincs, ez a vállalat jól megszívja! A vége előtt egy kicsit még fészkelődik az ember, hogy a film most vagy folytatódni fog 1 órát, vagy félbeszakad és folytatásért fog kiáltani, de ügyesen elvarrják, és a dallamos főcím újbóli felszólalása után kellemes szájízzel távozunk a KINOból. Van Igazság, mert azt akarjuk, hogy legyen. Ennyi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...