Mundruczó legújabb filmje az Arany Pálmáért versenyzik Cannes-ban

péntek, május 21, 2010 Bejegyezte: jangamen

Mundruczó Kornél jobban izgul legújabb filmje, a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv szombat esti bemutatója előtt a 63. cannes-i filmfesztiválon, mint két évvel ezelőtt a Delta premierjén. A rendező a hét elején Cannes-ban tartózkodott, ahol a film bemutatóját megelőzően interjúk sorozatát adta a külföldi sajtónak, majd elutazott Brüsszelbe, ahol pénteken mutatják be legújabb színházi rendezését a KunstenFestivalDesArts összművészeti fesztiválon. Onnan másnap reggel tér vissza Cannes-ba, ahol Frankenstein-filmjének szombat esti díszbemutatójával zárul a világ egyik legrangosabb fesztiváljának hivatalos versenyprogramja.
Előző filmje, a Delta esetében - amely 2008-ban szintén az Arany Pálmáért versenyezhetett - Mundruczó Kornél érezte előre, hogy nagyjából mire számíthat, s ezek közül a legjobb dolog valósult meg: a film elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.
"Most viszont nem sejtem, mi fog történni. Ezzel a filmmel magamat is megleptem, s nem érzem még, hogy mi lesz a sorsa, hogyan fogadja majd a közönség. Ezért nagyon izgatott vagyok" - mondta rendező az MTI-nek Cannes-ban.
 Arra a kérdésre, hogy a Tim Burton rendező, producer, festő által vezetett zsűri összetételén elgondolkodott-e, Mundruczó elmondta, hogy ez eszébe sem jut, mert a Szelíd teremtés "nem olyan film, aminek díjat kell nyernie". Véleménye szerint a cannes-i filmfesztivál nem sportverseny, hanem művészeti seregszemle, ahol filmje "mindent teljesített" azzal, hogy bekerült a hivatalos válogatásba.

A cannes-i fesztivál díjkiosztója vasárnap lesz. Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje 18 alkotással együtt versenyzik az Arany Pálmáért, többek között a korábban már fődíjat nyert brit Mike Leigh (Another Year) és az iráni Abbász Kiarosztami (Copie Conforme), valamint a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu (Biutiful) vagy a japán Kitano Takesi (Outrage) alkotásaival.

A filmváltozat előtt Mundruczó színpadi adaptációt is készített a Frankenstein-tervből, amely a 2008-as Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a fődíjat és a közönségdíjat.
(MTI)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...