Kick-Ass - Ha/Ver (2010)

hétfő, április 26, 2010 Bejegyezte: jangamen
Nem vagyok képregénybuzi. Ezt elöljáróban muszáj leszögezni, mert az ilyen típusú átiratoknál ez egy fontos szempont, így az elfogultság mint olyan, vádként engem nem érhet. Sok helyütt ugyanis hatalmas hype előzte meg a filmet, amit -jó szokásomhoz híven- kétkedve fogadtam, sem a már ismert tények, sem az olvasott kritikák nem támasztották alá azt a felhajtást, amit egyes oldalakon a Kick-Ass-el műveltek. Most pedig, hogy már láttam, valahol úgy gondolom beigazolódott a sejtésem, mert minden tekintetben kicsit overrated-nek tartom a filmet.
Egyrészről valami újnak akar látszani, holott korántsem az. Másfelől messziről érződik rajta Vaughn keze munkájának a szaga, -aki ugye karöltve dolgozott együtt Guy Ritchie-vel az ezredforduló környékén-, ami bizonyos szempontból nagyon jót tett a filmmel, voltak részek, amiknek viszont nem állt jól. Idén azonban eddig ez volt a legjobb blockbuster, ezt még én sem vitatom. Lássuk mivel érdemelte ki ezt a jelzőt.
Tele van ugyanis cool jelenetekkel. Amolyan 18-as karikás, vérfröcsögős irtásokkal. A legnagyobb az egészben, hogy mindezt egy gyerek szolgáltatja, a zseniális Chloe Morezt, aki Hit-Girl karakterébe bújva osztja az áldást, főképp a film harmadik harmadában. Aztán ott van Nic Cage, aki az apját játssza, Big Daddy-t, s, hogy finoman fogalmazzak: szintén nem fogja vissza magát. Az egyetlen aprócska gondom ezzel csupán az volt, hogy nem ők a mozi központi figurái, hanem Dave (Aaron Johnson), egy teljesen átlagos középiskolás diák, aki amellett, hogy a lányok számára láthatatlan, nem sok szuperhős képességgel van felruházva. Persze ez korántsem elég, amellett, hogy még a barátai is előszeretettel szívatják, köszönhetően annak, hogy elég gettó környéken lakik, rendszeres kirabolják és megalázzák. Dave azonban képregénybuzi, így elhatározza, hogy ő lesz a város megmentője, az álruhás hős, akire mindenki felnéz -remélhetőleg a csajok is-, így fogja magát, rendel egy búvárruhát és csekély mértékű gyakorlás után nekilát rendet tenni az utcán.
Amiben tulajdonképp Dave, vagy ha úgy jobban tetszik: Kick-Ass, teljesen csődöt mond. Csupán szerencséjének és kitartásának köszönhető, hogy mégis a figyelem középpontjába kerül és az emberek elhiszik róla, hogy ő bizony egy kőkemény arc, az új Batman-Pókember-Superman keverék. Az igazság azonban az, hogy egy balfasz. Amolyan igazi balfasz. Az egyetlen lány aki szóba áll vele, az is csak azért teszi, mert azt hiszi, hogy meleg és gyerekkori vágya egy homokos fiú barát. Nem beszélve arról, hogy a rosszfiúk ahelyett, hogy hanyatt-homlok menekülnének, rendszerint rommá verik Dave-et. Persze a két -valódi ügyességgel, fegyverekkel és technikával felszerelt- "szuperhős", Big Daddy és kislánya szinte mindig kihúzzák a csávából. Ó igen, majd lemaradt; persze nincs is ilyesfajta mozi fő gonosz nélkül, ez itt adott, a részletekbe nem megyek bele, klisédomb, meglepetést senki ne várjon.
Mint ahogy sok más tekintetben sem szabad meglepetést várni. A történet klisé, leszámítva a béna gyereket, aki beöltözik, de ez édeskevés ahhoz, hogy kihúzza a szkriptet a klónok tengeréből. Ugyanúgy megvan a szerelmi szál, ahogy mindig, ugyanúgy magára talál a béna hős, ahogy mindig -bár itt szerethetőbb Aaron, mint Tobey pókemberként-. Viszont. Tele van cool jelenetekkel. De most komolyan. Az utolsó félóra olyan orgia, amit filmben nagyon rég nem láttam már és erőteljesen felfele kerekíti a végső eredményt. Üresjárat viszonlag ritkán van, de azért előfordul, így az élvezeti faktor igen magas, tényleg az idei legjobb eddig, bár gyanítom jön a Vasember 2 és trónfosztás lesz. Korántsem tökéletes szuperhős mozi ez tehát, de remek szórakozás, az azonban szinte biztosra vehető, hogy a legtöbben pár hónap múlva azt is elfelejtik hogy látták, mert túl sok pluszt nem tudott hozzátenni a témához, de amit kellett, azt bőven hozta.

Itt pedig akkor kikanyarodok egy pillanatra a mostani box office eredményekhez és sajnálattal (?) megállapítom, hogy beigazolódott a sejtésem: nem tarolt a film és az is biztos, hogy itthon sem fog. Persze ezzel ne foglalkozzunk túl sokat, inkább fogjuk a kólát, meg a popcornt és irány a mozi, persze sietni nem kell, független film lévén, no meg mert a forgalmazó -joggal- nem biztos a sikerben, nálunk csak júniustól játsszák a mozik. Addig is ne feledkezzetek meg róla, mert megér egy mozijegyet


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...