17. Titanic Filmfesztivál

hétfő, április 19, 2010 Bejegyezte: jangamen
[2010.04.19. Jangamen]
Méltatlanul elhanyagoltam a legnagyobb magyarországi filmfesztivált, emiatt kicsit szégyellem is magam, de most -hogy véget ért- villámgyorsan pótlom ezt az elmaradást, hiszen a legkevesebb amit megérdemel, az egy bejegyzés. Kezdjük egy pillantással a múltba: a történet 1993 októberében indult, az eltelt 17 év alatt pedig nagyméretűvé nőtte ki magát a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, mely 2006 óta minden évben a Hullámtörők-díjjal jutalmazza a legmerészebb és a zsűri által leginkább újítónak tartott filmet. A különleges díj és az elismerés mellé, a győztes 10.000 eurós jutalmat vihet haza, mely fődíjat egyébiránt egy -évről évre változó összetételű- háromfős zsűri ítéli oda. Az idei bíráskodók a következők voltak: Nick James, a Sight & Sound, a világ vezető angol nyelvű filmművészeti folyóiratának főszerkesztője, Tiina Lokk, a Filmimax alapítója, a Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója, valamint Gothár Péter, a budapesti Katona József Színház rendezője, forgatókönyvíró, filmrendező. Lássuk a szombat esti gálaműsoron bejelentett nyerteseket a különféle kategóriákban.

Elsőként a közönségdíjas alkotásoké volt a főszerep -ahogy azt már megszokhatták a résztvevők-. Nem túl nagy meglepetésre a következő lett az első három sorrendje:

  1. Fantasztikus Róka úr
  2. Hátralévő életed első napja
  3. Vörös Kápolna
Ezt követte a Diákzsűri díjazottja, ami nem más, mint Asghar Farhadi Elly története, mely egy többszereplős dráma, a férfi-női kapcsolatokról, s azok társadalmi vetületeiről.
A zsűri ezután nem húzta az időt, színpadra léptek és bejelentették, hogy a fesztivál idei fődíját, a
A bőrön is áthatol című holland alkotásnak ítélték oda, mely alkotás egy erőszakos támadáson átesett fiatal nő történetét mutatja be, összeroppanását, majd a folyamatot, ahogy az idő múlásával magára talál és leküzdi az ilyen helyzetben fellépő bosszúvágyat. A győztesről további információkat a fesztivál honlapján erre a linkre kattintva találtok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...