Shutter Island - Viharsziget (2010)

kedd, március 16, 2010 Bejegyezte: jangamen

Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio nem először dolgozott együtt valami nagyszabású mozin. Az elmúlt években olyan zseniális filmek kerültek ki a rendező-színész páros kezéből, mint a Gangs of New York 2002-ből, az Aviator 2004-ből, de ne feledkezzünk meg a 2006-os The Departed-ról sem, melyért Scorsese besöpörte a legjobb rendezésért és a legjobb filmért járó Oscar-t is. Csoda hát, ha -és úgy hiszem nem csak én- tűkön ülve vártam az új filmjét, a Viharszigetet?
Az ötvenes évek elején járunk, a második világháborút és a koncentrációs táborokat -mint felmentő- megjárt Teddy Daniels rendőrbíró (Leonardo DiCaprio) és társa Chuck Aule (Mark Ruffalo) a Viharszigetre tart, egy szigetre, mely csak komppal megközelíthető és otthona a világ legveszélyesebb elmebetegeinek és őrült bűnözőinek. A feladatuk, hogy megtalálják a rejtélyes körülmények között eltűnt, jobban mondva megszökött Rachelt. Ahogy azonban Teddy egyre jobban belemerül a sziget rejtelmeibe, úgy derül fény egyre több elfeledett és sötét titokra.
Elmondom miért tetszett a Shutter Island. Egyedülálló hangulata van, amire nagyon kevés film képes már évek óta. Emiatt a moziról alkotott összkép nem lehet negatív. Képtelenség. Másfelől helyén van a muzsika is, bár vannak pillanatok, amikor az idegtépés határát súrolja, összességében nekem passzolt, ahogy kell. Mindazonáltal nem ez a legjobb film amit mostanában láttam, természetesen erre is vannak indokaim, a lehető legkevésbé spoileresen. Az, hogy csavar jön a végére, már a film első 20 perce után nem kérdéses. Annak aki nem olvasta a könyvet, nos...annak sem fog túl nagy meglepetést okozni a slusszpoén, akármennyire is kellene, de valahogy nálam nem ment. Jó-jó, meg húha, de... kicsit kiszámítható. Ami nagyobb gond, hogy annyira de annyira de annyira elő van készítve a vége, hogy egy kicsit túlnyújtották és -ha csak egy icipicit is- de kezdtem unni. Persze ezt értsétek úgy, hogy miért nem tökéletes a film és nem miért rossz. Leo nagyon jó színész, de ezt már úgy vélem régóta tudjuk, nem meglepő. A film varázsa pedig abban rejlik, hogy megnézés után adtam volna egy hatost. Azonnal. Aztán este még motoszkált a fejemben. Hetes. Reggel amikor felébredtem, még akkor is eszembe jutottak részek. Na ezért is jó Scorsese új mozija.

imdb

a tovább mögött megtalálod a trailert...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...