Harsh Times - Nehéz Idők (2005)

szerda, március 24, 2010 Bejegyezte: jangamen

Az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy nem vagyok divat Christian Bale imádó, azon egyszerű oknál fogva, hogy már akkor is a kedvenceim közé tartozott, amikor még nem volt A kategóriás sztár. Ezen időszak vége felé vállalta el David Ayer író-rendező filmjének, a Harsh Times-nak a főszerepét (bár itt már túl volt a Batman - Kezdődik-en,), melyet szinte rá szabtak. Úgy gondolom, hogy azt, hogy mennyire sokrétű színész, pláne azt a tényt, hogy a pszichopatát milyen jól adja Bale, nem kell különösebben magyaráznom és bizonygatnom (gondoljunk csak Ellis kiváló könyvéből készült Amerikai Pszichó-ra). Nos itt is hasonlatos a helyzet, de ennyire azért nem durva, arra azonban tisztán emlékszem, hogy mennyire megragadt bennem a Nehéz Idők amikor először láttam, most már lassan idestova öt éve. Lássuk mi is oly lebilincselő ebben a moziban.

A történet egyszerű, de tán pont ebben rejlik a varázsa. Los Angeles déli részén járunk, ahol két jó barát (szinte már-már testvér) nekiindul, hogy munkát keressen. Mindkettejüket más cél vezérel, Jim (Christian Bale) azért hajt, mert csak így hozhatja át szerelmét Mexikóból, míg Mike (Freddy Rodríguez) is szerelme miatt keres állást: párja Sylvia (Eva Longoria) nem akarja hogy ő tartsa el Mike-ot, hát minden nap "munkakeresőbe" küldi. Jim háborús veteránként rendőri, katonai munkát keres, s bár a sorsa keményre faragta, éjjelente rémképek gyötrik, s a rendőrség is elutasítja, mint időközben kiderül, azért, mert a szövetségiek kiválasztották maguknak. Ahogy az események sodrásába kerülnek, a két férfi megállíthatatlanul sodródik a végzete felé, s hiába tűnik úgy néha, hogy jóra fordulhat, ez korántsem ilyen egyszerű. Jim képtelen megbirkózni a múlt árnyaival és félő, hogy magával ragadja az egyetlen embert, aki egész életében mellette állt.
Ayer zseniális módon tarja fent a feszültséget szinte az első pillanattól kezdve, így a film szinte odaszögez maga elé, mert a néző csak várja és várja, hogy mikor következik be az elkerülhetetlen baj, ami Jim karakterébe szinte beleivódott. Ő maga a problémák sorozatos okozója, amiket Mike egy idő után -akármennyire is szeretné- képtelen rendbe hozni. Kiváló mozit tettek le az asztalra a srácok, no persze szerény véleményem szerint ezek az évek voltak Bale legzseniálisabb filmjeinek az évei, gondoljunk csak bele: 2002 - Equilibrium, 2004 - A Gépész, aztán a Nehéz Időket követte a szintén kiváló Rescue Dawn... kívánom, hogy még sok ilyen színvonalú filmben lássuk viszont.
a tovább mögött megtalálod a trailert...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...