An Education - Egy lányról (2009)

csütörtök, február 18, 2010 Bejegyezte: jangamen
Lone Scherfig -akinek a neve valószínűleg sokak számára ismeretlenül cseng- 2009-es drámája a következő kiszemeltem, már csak azért is érdemes rá odafigyelni, mert három Oscar-ra jelölték: legjobb film, legjobb női főszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv (Lynn Barber memoir-ja alapján). Bár őszintén szólva nem tartom esélyesnek egyik kategóriában sem, mindenképp ajánlom a filmet.

1961-ben járunk, London szegények (legyünk pontosabbak: alsó középosztálybeliek) lakta részén. A történet középpontjában Jenny (Carey Mulligan), az okos és szemrevaló 16 éves lány áll, akit szigorúan fognak szülei, főleg édesapja Jack (Alfred Molina), annak érdekében, hogy lányát felvegyék az Oxfordra és majdani végzettségével sikeresebb lehessen mint ő. Jenny azonban titokban a "párizsi életre" vágyik, kultúrára, művészetre, zenére és élete egy csapásra megváltozik, amikor találkozik a jóképű és megfelelő egzisztenciával rendelkező, bár nála idősebb David-del(Peter Sarsgaard). A férfi kitárja előtte annak a világnak a kapuját, melynek a lány mindig is szeretett volna a részese lenni, s mire a kábulatnak vége, feladja addigi életét, otthagyja az iskolát, hogy szerelmével új életet kezdjen. A kérdés az, jól döntött e...

Bár különösképp nagy szívszaggató drámai rész nincs a filmben, végig lekötött és őszintén megmondva a végére el is szomorított, amire így utólag sem találok magyarázatot. Nekem tetszett, de biztos vagyok benne, hogy jó páran lesznek akiknek nem "jön majd be", mert elég lassú folyású, bár semmiképp sem mondható vontatottnak. Akik szeretik a hasonló hangulatú filmeket, azoknak mindenképp ajánlom, s bár majd 50 évvel korábban játszódik, a mondanivalója időtlen.

imdb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...